Stekhällar

Att sitta ute i skogen med en bärbar stekhäll över öppen eld eller att tillaga en måltid på en fast stekhäll till ett större sällskap är något alla borde prova. Vi ställde oss flera frågor när vi skulle investera i en stekhäll men efter att ha testat en av de större modellerna vill vi inget annat. Nedan ska vi försöka svara på alla de frågor som uppstår kring stekhällar innan man väl gör köpet. Vilken storlek den än är fungerar de flesta stekhällar över öppen eld. Stekhällar av större modeller fungerar bäst tillsammans med gasolbrännare och stativ då dem är för tunga för att bära med sig.

Stekhäll i stål eller rostfritt?

Materialvalet är lite utav en kostnadsfråga. De stekhällar i stål är dem som har mest likheter med gjutgärn och gillar man att laga mat i stora gjutjärnsgrytor tycker vi detta är det bästa alternativet. För att undvika rostbildning bör du undvika att tvätta stekhällen med diskmedel utan enbart varmt vatten. Se alltid till att olja in stekhällen för att se till så rostbildning ej sker. Det är trots ett komplement till ditt utomhuskök.

Självklart är det mer praktiskt att ha en stekhäll i rostfritt stål men det kommer med ett pris, det är allt dyrare.

 

Jag har köpt en stekhäll, vad gör jag nu?

Till de flesta stekhällar medföljer instruktioner för hur du ska göra vid nyanvändning. Här är våra förslag:

Instekning av den nya stekhällen:

Första gången du använder en stekhäll i stål krävs det en väldigt bra instekning. Detta görs för att bränna bort eventuella material från fabriken som du inte vill ha i dig men också att den nya stekhällen ska få ett väldigt bra ytskick för den kommande matlagningen.

Gör så här:

  • Värm upp stekhällen till halv effekt med ett tunt skick olja. Låt svalna och torka sedan av oljan och dess avlagringar. Upprepa processen tills hela stekhällen har fått en fin svart färg.
  • Låt inte pannan bli för het då du riskerar att bränna de fett och ytskick du tidigare satt.
  • Ca 30 min i flera omgångar av ovan knep ska fungera för att din stekhäll ska klara sig i år framöver.

Hur varm blir en stekhäll?

När du öppnar ventilerna fullt på gasolbrännaren kan stekhällens yttre temperatur uppnå över 300C.

Något man ska ha i åtanke är att temperaturen kommer att variera beroende på väder och andra naturliga orsaker. Tänk också på att mängden mat i stekhällen kommer att avgöra temperaturen.

Hur underhåller jag min stekhäll?

  • Använd aldrig diskmedel. Diskmedel torkar ut stålet och ökar risken för rost
  • Man kan koka bort matrester med vatten men detta rekommenderas inte varje gång då de skyddande fettskiktet försvinner och man måste olja in den oftare. Använd istället grovsalt i stekhällen för att dra åt sig eventuella mat och fett rester och sätt gasolbrännaren på halvfart.
  • Det rekommenderas alltid att fetta in stekhällen med olja under uppvärmning någon gång i månaden. Detta för att minska möjligheten till rostbildning.

 

Vad kostar en stekhäll?

Det finns mängder av varianter på stekhällar och likaså varierande prisklasser. Nedan har vi listat ett axplock av märken och dess prisintervaller.

  • Pangourmet
  • Från 495 SEK
  • Pangourmet Stekhällar
  • Pangourmet Original 85cm
  • Pangourmet Piccolo 60cm
  • Pangourmet Wildlife 50cm
  • Köp Pangourmet
  • Muurikka
  • Från 295 SEK
  • Muurikka Stekhällar
  • Muurikka Stekhäll 100cm
  • Muurikka Stekhäll 60cm
  • Muurikka Paellapanna
  • Köp Muurikka