Lär dig tända grillen

Tänd grillen

För att vara på säkra sidan bör du tända grillen ca 30-35 minuter innan du börjar grilla. Detta underlättar då du kan göra klart resterande tillbehör i väntan på den perfekta glöden då du vill spendera all fokus på själva grillningen.

Många föredrar gasol då man med enkelhet justerar den direkta samt indirekta värmen på gasolgrillen. Det finns mängder med utläggningar om huruvida maten smakar olika beroende på om man använder kolgrill eller gasolgrill. Vi har inget rätt svar på den frågan utan går helt på känslan och charmen med kolgrillen.

Med en gasolgrill räcker det med att du ställer in gasolbrännarna till önskad värme, stänger locket och låter den värmas upp till den temperatur du är ute efter. Grillar du på vintern föreslår vi att du värmer upp den lite extra då gasolgrillen snabbt kyls ned.

Bli proffs på att tända grillen

Kolgrillen kräver mer tålamod av dig som grillare då det tar längre tid att väntan på den perfekta kolen. Det finns flera olika sätt att tända en kolgrill och vad man föredrar är lite upp till en själv. Nedan hittar du några exempel vi tycker man bör ha i åtanke när man tänder kolgrillen.

  • Tändpapper – Ett enkelt och miljövänligt sätt att tända grillen på. Innehåller enbart biologiska ämnen som är nedbrytbara.
  • Elgaffel – En elgaffel är ett av dem verktyg vi gillar bäst. Placera elgaffeln i botten av grillen och häll sedan på kolet. Stoppa sedan in elgaffel i ett eluttag och låt den gå glödhet. När kolen börjar ryka och ta eld, ta då bort elgaffeln och kolen kommer sedan att sköta sig själv.
  • Skorstenständare – Skorstenständare är en av våra favoriter när du ska tända grillen. Den är utformad som ett avlångt rör du ställer lodrätt på grillgallret. Häll i kolen ovanifrån och tänd sedan kolen underifrån. Det är ett snabbt och smidigt sätt att få en jämn glöd på alla kolbitar och med handtaget på sidan häller du enkelt ner kolen under grillgallret.
  • Looftlighter – En looftlighter är ett långt metallrör med en varmt utblås. Rikta looftlightern mot kolbädden och efter 10-20 sekunder börjar det spraka om kolen. Fortsätt i ca 60 sekunder och gör om processen på olika ställen av kolen. Efter några omgångar kommer glöden brinna fint och du kan vänta dig den perfekta glöden.
  • Braständare –Braständare är små stickor eller kuber som oftast består av ämnet paraffin. Braständarna ger ingen smak på maten men dock är dem inte lika miljövänliga som andra alternativ.

När är Kolet färdigt att grilla på?

När kolet har fått ett fint grått täcke av aska över sig är grillen klar att använda.

Hur ska jag placera kolet i grillen?

För att underlätta så du inte bränner vid maten du grillar föreslår vi att du ska placera kolet så du både har direkt och indirekt värme att utnyttja. VI föredrar att använda den ena sidan av kolgrillen till den direkta värmen och sedan den andra delen till den indirekta värmen. Placera därför det tända kolet på ena sidan och använd inget kol på andra sidan. Det finns speciella kolbehållare du kan använda för att placera ut kolet på olika sätt i grillen. Våra favoriter är Webers Brikettkorgar.