Lär dig grilla grönsaker

Bli proffs på att grilla grönsaker

Enligt oss kan man grilla allt. Att grilla grönsaker blir suveränt gott och är väldigt enkelt. Många grönsaker tar ofta längre tid att grilla än kött, fisk och fågel så tänk på att lägga grönsakerna på grillen lite innan. Under tiden du grillar proteinet lägger du grönsakerna på indirekt värme så dem inte kallnar men heller inte tappar konsistens.

Ett grundläggande problem med att grilla grönsaker är att grillgallret har för stora springor så att sparris och andra grönsaker lätt trillar genom grillgallret. Detta är något man ska ha i åtanke när man köper en kolgrill eller gasolgrill, är det för stora springor rekommenderar vi att man borde köpa ett extra grillgaller som är desto tätare. Med elgrillen får du inte detta problem då ytan är mer som en grillpanna du använder hemma på spisen.

När vi ändå är inne på grillgaller är det väldigt viktigt att ha grillgallret rent. Är grillgallret smutsigt eller har gamla inbrända matrester är det lätt att grönsakerna du grillar bränner fast och i värsta fall blir oätliga. För att vara extra noga med att grönsakerna inte bränner fast kan du använda en halv citron eller en rå potatis att gnida in gallret med.

Är du osäker på om ditt grillgaller är rent och att dina grillade grönsaker kommer brännas fast kan du använda ett halster. Ett halster används oftast till fisk då det blir mer lätthanterligt då inte fjällen bränner fast. Ett halster fungerar precis lika bra till att grilla grönsaker.

Bli 8 gånger bättre på att grilla grönsaker

Var försiktig

Eftersom alla grönsaker har en låg fetthalt är det inte som att grilla kött och fisk. Det är lätt hänt att man bränner vid dem torra grönsakerna så vi föreslår att du alltid ska ha i åtanke att pensla grönsaker med olja innan du lägger dem på gallret.

Vänd ofta

Generellt tar det längre tid att grilla grönsaker och därför är det lätt hänt att man lyckas bränna vid dem då dem ligger längst på grillen. Vi föredrar därför exempel 3 nedan då man vid den direkta värmen får till den fina grillytan och sedan låter dem gå klart på den indirekta värmen.

Direkt samt indirekt värme

Att grilla med direkt samt indirekt värme på grönsaker är väldigt viktigt. Grilla grönsakerna på direktvärmen först. När dem görnsakerna har fått en fin färg lägger du dem åt sidan på indirekt värme och börjar därefter grilla det kött, fisk eller fågel du ska ha till. Då grönsaker ofta tar längre tid än exempelvis kött och fågel är denna process väldigt viktig.

Snittytan nedåt

Ska du grilla större grönsaker så som sallad, kol eller eventuella rotfrukter som du måste dela rekommenderar vi att grilla grönsakerna med snittytan mot grillgallret. Har du grillat exempelvis hjärtsallad tidigare vet du att om du grillat sallad med den yttre sidan mot grillgallret har det snabbt börja ändra form och salladen trillar isär. Grilla salladen på direktvärme och flytta sedan över salladen till den indirekta värmen och låt vila.

Grilla med lock

Grilla dina grönsaker med lock. Det håller den temperatur du behöver inne i grillen och grillsmaken blir mer koncentrerad då rök och andra smaksättare är kvar i grillen.

Använd foliepaket

Att grilla grönsaker i foliepaket är få förunnat. Det är smidigt, det bränner inte fast på gallret och du kan lägga i flera grönsaker samtidigt. Något som är väldigt gott är att lägga en fiskbit i folie och sedan grönsakerna runt om. En klick smör, salt och peppar samt lite olja och lägg på grillen. Se till att göra dina folieform tät så du får lite av en ugnseffekt.

Använd grillspett för smalare grönsaker

För att undvika att smalare grönsaker så som sparris och baby broccoli inte ramlar ner mellan grillgallret i glöden kan man använda sig av grillspett. Låt grillspetten ligga några minuter i vatten innan så dem drar åt sig fukt och förhindrar att dem börjar brinna.

Krydda efteråt

Då många grönsaker till större del består av vatten rinner lätt salt och andra kryddor bort när du grillar. För att ge de grillade grönsakerna en bra smakupplevelse rekommenderar vi att krydda grönsakerna ytterligare en gång efter att du grillat dem.

Grilla Vego med Paul Svensson

Kocken Paul Svensson, den vegetariska matens förespråkare, tar dig här med i den gröna grillvärlden och låter dig smaka allt från varma, härliga sallader till grillade efterrätter. Du får en liten grönsaksskola och lär dig att ta hand om grönsakerna, piffa dem så där som bara kockar kan till att smaka som det godaste du någonsin ätit. Du får också lära dig hur grillen fungerar på bästa sätt, vilken utrustning, vilket bränsle och vilka grilltekniker du behöver.

Köp Boken