Saltstensguiden

Saltsten härstammar från Himalayabergen och den är bestående av 100% kristallsalt. Saltstenen är helt naturlig och den ger dina maträtter en härlig touch av salt. Salstenen har flera olika användningsområden men vi anser självklart att den gör sig bäst på grillen.

Hur använder jag en saltsten?

När du värmer upp en saltsten ska du vara försiktig och värma upp den långsamt. Saltstenen kan användas vid flera tillfällen så som på grillen, i ugnen men också till servering. Vid servering kan du använda saltstenen kall som varm för att ge dina maträtter det lilla extra.

En uppvärmd saltsten bör du använda för att tillaga mindre bitar av kött, fisk eller kyckling. För att tillaga större bitar rekommenderar vi att låta den ligga direkt på värmekällan då den annars har en tendens att svalna. Vi rekommenderar att tillaga dem större bitarna på saltstenen direkt i grillen, när måltiden sedan är färdig tar du ut den och placerar på bordet. Saltstenen håller värmen i ca 20-30 minuter beroende på storlek.

Uppvärmning av saltstenen

Var försiktig när värmer upp din saltsten då det finns en chans att den spricker. På en gasolgrill tar det ca 45 minuter att värma upp saltstenen. Starta uppvärmningsfasen med låg temperatur och öka sedan värmen efter 30 minuter. Låt den ligga 15 minuter till och den är sedan klar för användning.

Ska du värma upp saltstenen i en ugn får inte ugnen vara uppvärmd då det likaså här, finns chans att saltstenen spricker om man stoppar in den kall i den varma ugnen. Lägg stenen i ugnen och sätt ugnen på 50 grader. Öka sedan temperaturen stegvis var 15e minut under drygt en timme. När ugnen nått 220 grader är salstenen klar att använda.

Självklart kan du använda saltstenen kall. Stoppa in den i frysen i ca 30-40 minuter och servera sedan kalla rätter. Sushi eller Sashimi fungerar utmärkt men det fungerar lika bra att servera kalla efterrätter.

Hur sköter jag en saltsten?

Använd samma sida vid tillagning: Detta förlänger livslängden då du förhindrar att fukt tränger in från båda håll.

Safety: Saltstenen blir väldigt varm så undvik att ta i den med bara händer då det kan orsaka brännskador.

Använd inte olja: Oljan letar sig ner genom sprickorna och i värsta fall kan det orsaka att saltstenen börjar brinna.

Använd inte vatten: Använd inte vatten för att rengöra saltstenen. Saltstenen smälter och du kommer tillslut får en ojämn saltsten du senare är tvungen att slänga.

6 anledningar att äga en saltsten

  1. Adderar hälsosamma mineraler till din kost
  2. Bättre och mer komplex smak än vanligt bordssalt
  3. Naturlig anti-bakteriel yta
  4. Temperatur tålig
  5. Håller värmen längre
  6. Kan användas både kall eller varm
  • Saltsten Satake
  • 495 SEK
  • Tretti.se
  • Köp
  • Saltsten från Himalaya
  • 399 SEK
  • Coolstuff.se
  • Köp
  • Saltsten
  • 295 SEK
  • Bagaren och Kocken
  • Köp
  • BBQ Saltsten
  • 263 SEK
  • Köket.se
  • KÖP