Rökträ

Smaksätt maten med Rökträ

Det finns inget rätt svar när det kommer till val av rökträ vid grillning. Det är många som har olika uppfattning om vilket rökträ man ska använda men det slutgiltiga svaret är att det faktiskt bara är en ren smakfråga.

Röken som bildas när du adderar rökträ på grillen skiljer sig otroligt beroende på vilken träslag rökträt är i. Smaken den tillför, doften och mängden rök kommer att variera beroende på vilket rökträ du valt. Är du lite av en trädgårdsmästare är det ett ypperligt tillfälle att skapa ditt eget rökträ när träden ska beskäras. Hasselnöt- och äppelträd är bland annat några av dem träd som är perfekta för dig att experimentera med. När du beskärt träden låter du grenarna torka. Väl torkade hugger du ner dem till flis, även kallat rökflis eller kör dem igenom en flistugg om du äger en sådan. Är det så att du inte har tid eller rent av inte är intresserad av att skapa ditt eget rökflis finns det en uppsjö av olika sorter och smaker av rökträ att köpa online.

Ett nybörjar fel när man röker är att man lägger på för mycket trä så att maten tillslut smakar bittert. En tumregel innan du vänjer dig vid rökningen är att använd hellre för lite, än för mycket.

Innan vi fördjupar oss i rökträts olika smaker och träsorter vill vi förklara vad det finns för olika typer av rökträ och vid vilka tillfällen man använder dem.


Rökflis

Rökflis är större träbitas som hackats ner grovt till flis. Rökflisen används normalt vid snabb smaksättning av den grillade maten då den brinner snabbt och har inte samma intesiva rök som rökchunks och rökplanka. Många föreslår att lägga rökflisen i blöt ca 30min innan smaksättningen då det inte blir en lika intensiv rökbildning och smakerna blir mildare. Detta är inte nödvändigt då flisen brinner tillräcklig snabbt på en bra glöd och dessutom kan det innebära att du får svårt att få fart på flisen. Rökflis är enkelt att använda och finns i många olika smaker. Vi rekommenderar att lägga dem direkt på glödbädden men använder du en gasolgrill föreslår vi att använda en röklåda då det underlättar för rengöringen. Några nävar rökflis ger 10-20 minuters rökbildning.

Smaker: Hickory, mesquite, äpple, körsbär, pekan, whisky och bok

 

Rökspån

Rökspånet är finare hackat än rökflisen. Det är nästintill som sågspån och vi föredrar att använda en röklåda istället för direkt på kolen. Självklart fungerar det att använda rökspån direkt på kolbädden men man ska vara försiktig att inte använda för mycket. Använder du för mycket rökspån, framförallt när det är fuktigt, har du chans att kväva glöden och inte få den smakeffekt du är ute efter. Rökspånet används allra bäst till kallrökning i en röklåda då den inte brinner lika fort som rökflis. Spånet görs av samma träslag som de andra typerna av rökträ och smakerna är oändliga. Nedan har vi listat dem vi tycker ger bäst smak.

Smaker: Äpple, ek, mesquite, hickory

Rökchunks

Rökchunks är grövre än rökfliset, det är mer som träklossar du lägger på glöden och du använder främst rökchunks om du ska grilla över en längre period. Denna metod kallas low and slow och rökchunksen ger en mildare men mer långvarig rökbildning. En rökchunk ger flera timmars rök. Rökchunks är för stora för röklådan då dem har en storlek av en knytnäve. Det är främst avsedda att användas i röken och på kolgrillen mer än gasolgrillen då den är avsedd för att användas över en längre period. Vill du att dina rökchunks ska röka mycket sticker du ner dem i själva kolbädden och om du vill ha en mer långvarig rök då dem enbart pyr lägger du dem i utkanten.

Smaker: Hickory, mesquite, äpple, körsbär och pekan

Rökplanka

Rökplanka är inte lika vanligt som dem andra träsorterna vid rökning. Plankan fungerar utmärkt när du ska röka kyckling och fisk men tyvärr har dem ett bäst före datum. När en rökplanka används bör du blöta ner plankan i ca 30min innan den läggs på grillgallret. Maten lägger du direkt på brädan och stänger sedan locket. Den varma glödbädden kommer få plankan att börja ryka och därefter ge sin smak. Tyvärr så bränns plankan och det är rekommenderat att använda den max 3 gånger då smaken i maten tillslut blir bitter av den förkolnande rökplankan.