Grillböcker

Grill: Bonniers stora bok om att grilla

Är det lätt eller svårt att grilla? Smaken av grillat är fantastisk. Den dova rökigheten är kraftfull, mångtydig och njutbar. Och liksom doften nyklippt gräs, ljuden av badplask och den bländande solen hör grillat ihop med sommaren. Men grillat är kanske mer än så. Det är något urmänskligt Det är bara att se sig om i världen; i snart sagt varje kultur lagar man mat över glöd. Detaljerna varierar, men de där härliga rökbrynta, rostade och ursprungliga smaktonerna är gemensamma. Ingredienserna kan marineras, torrkryddas, rimmas. Man kan rökgrilla rejäla stekar under lock i timmar. Snabbfräsa små spett på några minuter. Pensla med basting eller glaze. Grilla med rökspån och färska örter – eller med vin eller vatten som ångar vid sidan om det glödande kolet.

Bokens många recept är hämtade över hela klotet. Koreanska bordsgrillade lövtunna skivor av marmorera entrecote samsas med till sötstark och saftig barbecue-bringa från Texas. Här finns förfinad saffranskyckling från Iran, argentinsk asado, braii från Sydafrika, fransk lammstek samt kebab både från nära och fjärran östern. Dispositionen med alla bitar i varsina kapitel – såser, tillbehör, huvudrätter – ger stor valfrihet. Samtidigt ges många kombinationstips.

Bokus - 202kr

Jamie grillar

När Jamie grillar doftar det av kryddörter och mustiga marinader. Spännande rätter av kött och fisk serveras med fräscha sallader, sidorätter och kryddiga såser.

De 170 recepten är inspirerade av hela världens matkulturer. Recepten är hämtade från Mellanöstern, Australien Latinamerika och andra platser, där man uppskattar en lagom rökig köttbit eller fina fisken tillagad på grillen. Vill du ha tips på ett enkelt spett eller en imponerande anrättning med ostron; Jamie har recepten som får vännerna kring bordet eller på picknickfilten att sucka av belåtenhet.

Bokus - 217kr

Alla älskar grillat

Skaffa dig kunskap i Grillskolan. Vad skiljer grillarna åt? Är kol bättre än briketter? Hur tänder du grillen? Få koll på innertemperaturer, direkt och indirekt grillning och stadiga redskap. Bra råvaror är grunden i all matlagning, i Råvaruskolan lär du dig välja rätt kött, fisk och skaldjur. Nästan alla grillar funkar för recepten, du behöver inte investera i en värstinggrill. Det sämsta är att inte ha en grill, säger Christian. Det står en skön klotgrill som inte är särskilt märkvärdig, på terrassen hemma. Den använder jag året om.

Bokus 228kr

Långkok och annat gott på grillen

När långkokstrenden flytter ut till grillen finns det fantastiska möjligheter att laga härliga middagar. Börja långkoket i ugnen och avsluta på grillen då blir köttet mört och underbart gott. Modern asado och indirekt grillning är andra smarta sätt att använda grillen på. Tillbehören lagas gärna på plåt i ugn. Såser, röror, sallader, bröd och desserter gör middagen till en fest. Välj bland Elisabeth Johanssons 70 nya recept!

Bokus - 146kr

Grilla som proffsen

Lagom till grillsäsongen finns nu den oumbärliga och uppdaterade Grilla som proffsen! i plånboks- och köksvänligt smartformat!

Att grilla rätt är en konst och inte detsamma som att slänga en köttbit på gasolgrillen. För att höja säsongens smakupplevelser och slå grannarna med häpnad är det dags att ta examen i grillandets ädla konst och njuta av bokens tre hörnpelare: grillat (tillagning med mycket stark och direkt glödvärme), BBQ (tillagning med svag och indirekt glödvärme samt med rökved) och asado (helgrillat lamm, spädgris, vildsvin med mera på spett eller liknande). Dessa tre stilar är fundamentet för all tillagning över eld.

Bokus 80kr