Rök din mat

Röka mat

En av det äldsta metoderna för konservering är rökning. Rökning konserverar och adderar en god smak men det är tyvärr en matlagningsmetod som både osar och ryker så det är ingenting man bör göra inomhus.

Smaksätt med rökträ

Självklart finns det en uppsjö på olika sätt du kan röka på. Ett alternativ är kolgrillen men ett annat är också röken. I båda typerna kan du använda rökträ för att få fram dem smaker du är ute efter. Rökträt läggs eller hälls över den glödande kolen. Det fungerar att röka mat på gasolgrillen men då ska man ha i åtanke att lägga spånet i folie eller en röklåda.

Varmrök din mat

Man kan röka mat på olika sätt. Ett av dem är att varmröka. När man varmröker kombinerar man värme och rök med antingen specifika rökar eller grillar som är anpassade för detta ändamål. När man varmröker, röjer man råvaran under en kortare tid vid en högre temperatur.

Kallrök maten

Kallrökning är då motsatsen till varmrökning. Man röker alltså maten vid lägre temperaturer över längre tid. Maten blir därför inte tillagad lika snabbt och man kan då därför röka under en längre tid. När man kallröker är det viktigt att värmekällan som skapar röken är en bit ifrån maten då det inte får bli för varmt. mellan 15-30 grader ska det vara inne i röken för att det ska bli som bäst. Då sommaren oftast är för varm för att röka utomhus är höst och vinter utmärkta årstider till att kallröka maten.

Använd rökpistol inomhus

Rökpistol är ett spännande litet verktyg som kan användas inomhus. Denna process blir inte lika varm och därför blir maten kallrökt. Pistolen som verktyg fungerar som så att man lägger rökträ i en liten behållare som värms upp. En fläkt startar och suger in röken som bilder och för sedan ut den ur ett rör vid sidan om. Ett bra sätt att tillaga kallrökt mat med rökpistol är att ha en form med höga kanter alternativ en bunke med plastfolie över. För in röret under plasten och sätt igång processen.

KÖP - Polyscience Smoking Gun