Kolgrill

En kolgrill kan man kalla en värmetålig behållare fylld med kol eller briketter. Ovanför kolbädden monterar man ett grillgaller där maten sedan placeras. Det finns många maträtter som inte är anpassade för att läggas direkt på direkt på kolgrillens galler och därför finns det flera olika grilltillbehör så som halster att använda istället. Halster används ofta till fisk då man inte vill att fjället ska brännas fast i grillgallret. Det finns flera olika typer av kolgrillar men den vanligaste typen har ett grillgaller som du kan flytta upp och ner för att reglera värmen. Många kolgrillar har dessutom ett spjäll i underkant för att justera syretillförseln för kolet.

Fördelar att använda en kolgrill

Det finns många fördelar med en kolgrill men likaså nackdelar. Doften, smaken och känslan är bara några av de fördelar vi anser du bör ha i åtanke om du står i valet om att köpa dig en gasol- eller kolgrill. Men den som väntar på något gott.. Kolet avger en rök som ger maten en utmärkande smak och om du är en rutinerad grillmästare och vill experimentera på röksmaken föreslår vi rökspån eller rökflis av olika träslag du lägger på kolet.

Nackdelar att använda en kolgrill

Du behöver ha tålamod då det krävs lite planering att använda en kolgrill. Det är inte klurigare än en gasolgrill men processen att få igång kolgrillen tar längre då du behöver vänta på en perfekt glöd. Man behöver också ta hand om askan som bildas i kolgrillen. Har du ett grönsaksland kan du blanda ut askan med jorden och dina grönsaker kommer växa som aldrig förr.

 

Typer av kolgrillar

Kolgrill

En kolgrill vill vi ranka som en av sommarens bästa vänner. Doften från kolgrillen och smaken den ger av sig i maten man lagar förblir oförglömliga. Kolgrillar finns i alla olika skepnader, både stora som små and andra är till och med gjorda i keramik i jämförelse med dem traditionella grillarna i stål.

Varumärken: Weber, Landmann, Big green egg, Broil king, Eva solo och många många fler.

Kamado grill

I en kamado kolgrill behöver du inte vara specialist för att visa din gäster att du kan laga mat. Kamado kolgrillar har en keramisk isolering som håller värmen betydligt längre. Dess keramiska isolering medför att du inte behöver använda lika mycket kol i jämförelse med traditionella kolgrillar vilket i längden medför att du sparar pengar men också att du är mer hälsosam mot miljön.

Något som är unikt med kamado kolgrillar är att du har fler funktioner än andra grillar. I en kamado kan du grilla, röka, rosta och till och med baka på grillen.

Varumärken: Kobe Kamado, Big green egg, Broil king, Landmann m.fl.

Rök & kolgrill

En unik kolgrill som är snarlik med Kamado grillen. En kombinerad rök och kolgrill visar dig till en helt ny värld av grillning. Du kan röka allt från fisk, kött, korv, grönsaker och ost.

Varumärken: Weber